Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chłopski smalec

 

Składniki:

    • 50 dkg słoniny
    • 25 dkg słoniny mielonej
    • 25 dkg mielonego boczku (nie wędzonego)
    • 20 dkg tłuszczu drobiowego lub skórek drobiowych
    • 20 dkg boczku wędzonego
    • 20 dkg dobrej cienkiej kiełbasy
    • 20 dkg łopatki wieprzowej
    • 2 cebule
    • 5 ząbków czosnku
    • 2 kwaśne jabłka
    • 2 liście laurowe
    • majeranek
    • sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
W dużym rondlu o grubym dnie smażyć mieloną słoninę i mielony boczek do momentu aż „skraweczki” zaczną się lekko rumienić. Słoninę, boczek wędzony, łopatkę i tłuszcz drobiowy pokroić w drobną kostkę dodać do rondla wraz z liśćmi laurowymi, smażyć cały czas mieszając na małym ogniu. Gdy skwarki zaczną się lekko rumienić dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Po około 15 minutach do smażącej się zawartości rondla dodać obraną i pokrojoną w pół plastry cebulę i pokrojony w kostkę czosnek, chwilę smażyć i jako ostatnie dodać utarte na grubej tarce jabłka. W tym momencie możemy odstawić smalec z kuchenki gdyż nagrzany do temperatury około 300 stopni tłuszcz stygnąc powoli sprawi że cebula, czosnek i jabłka zmiękną dostatecznie. Pozostaje nam tylko przyprawić pachnący wybornie smalec, usunąć liście laurowe i mieszając rozlać go do czystych słoiczków, szczelnie zamknąć. Nić tak nie smakuje z pajdą świeżego, chrupiącego chlebka jak smalec i jako dodatek podany kiszony ogórek. Polecam, pychota.

1 comment for “Chłopski smalec

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *