Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chłopska zagrycha

Składniki:

    • 6 jajek
    • 2 kromki ciemnego chleba
    • 5 dkg masła
    • 2 pomidory
    • 5 grzybów leśnych lub pieczarek
    • 10 dkg tartego żółtego sera
    • 10 dkg dobrej cienkiej kiełbasy
    • 10 dkg pieczonego mięsa z kurczaka
    • 10 dkg gotowanej wołowiny
    • tarta bułka
    • natka pietruszki
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w plastry. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry. Odkroić skórki z chleba, miąższ pokroić w kostkę. Wędlinę i mięso pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać część masła, dodać pokrojony chleb, mieszając lekko zrumienić, wyłożyć do miseczki. Ponownie rozgrzać masło i przez kilka minut smażyć na nim grzyby, dodać plastry pomidora, dusić razem 5 minut, wyłożyć do miski z przyrumienionym chlebem. Wędlinę i mięso dodać do osmażonych składników, wybić jajka, przyprawić i delikatnie wymieszać. Formę do zapiekania wysmarować masłem, wysypać tartą bułką, wlać masę jajeczną z dodatkami, posypać serem. Zapiekać w piekarniku aż ser się rozpuści a masa jajeczna się zetnie. Gotową potrawę schłodzić, ,wełożyć na półmisek i pokroić wg uznania. Przed podaniem obsypać zieleniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *