Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chłodnik ziołowy

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 2 ogórki,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 pęczki szczypiorku,
  • 1 pęczek koperku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 250 ml rosołu z kostki,
  • 750 ml maślanki,
  • sól, pieprz.

Sposób przyrządzenia:
Cukinię i ogórki umyć i pokroić w drobną kostkę.. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Zieleninę posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę, podsmażyć cukinię, połowę ogórków, cebulę i czosnek. Dolać rosół, zagotować, ostudzić. Resztę ogórków zmiksować z zieleniną, dodać maślankę i podsmażone warzywa. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Schłodzić. Chłodnik udekorować zieleniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *