Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chłodnik z botwiny i ogórka

 

Składniki:

  • 1 pęczek botwiny
  • 2 ogórki
  • ½ szkl. posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 szkl. kefiru
  • ½ szkl. kwaśnej śmietany
  • sól

 

Sposób wykonania:

  1. Botwinę drobno posiekać a buraki pokroić w małą kostkę, po czym zalać je wodą i gotować na małym ogniu ok. 10 minut.
    Następnie dodać rozgnieciony czosnek oraz obrane górki pokrojone w kostkę.
    Całość wymieszać i zalać jogurtem i śmietaną.
    Dodać jeszcze szczypiorek i koperek.
    Doprawić do smaku i wstawić do lodówki na 2-3 godz.
    Przed podaniem włożyć do każdego talerza połówki jajek.

     

    Przepis nadesłany na konkurs „Znak Makłowicza” przez Bogasa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *