Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chłodnik pełen wiśni

Na upalne dni nie ma nic lepszego niż owocowy chłodnik. Dziś przepis na chłodnik wiśniowy. Do jego wykonania potrzebujesz: wiśni, cukru i śmietanki kremówki. 
 

Składniki:

  • 500 g wiśni
  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml śmietany kremówka 30 %
 

Sposób wykonania:

  1. Wiśnie dokładnie umyć.
    Przekroić na połówki i usunąć pestki.
    Kilka całych wiśni odłożyć do dekoracji. 
    Tak przygotowane wiśnie zalać 2 litrami wody.
    Dodać jeszcze cukier i gotować na małym ogniu około 30 minut.
    Po tym czasie dodać śmietanę.
    Odczekać, aż się zagotuję po czym zdjąć z ognia.
    Gdy całość ostygnie włożyć do lodówki i dokładnie schłodzić.
    Przed podaniem włożyć wcześniej odłożone wiśnie.
    Chłodnik można również podawać z ugotowanym makaronem.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *