Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chłodnik mazowiecki

Składniki:
• liście z 2 – 3 buraków ćwikłowych
• 15 – 20 dag cielęciny
• szklanka kwaśnej śmietany
• szklanka soku z kiszonych ogórków
• 1 ogórek kiszony
• 2 – 3 jaja
• szczypior
• koperek
• sól, pieprz
• łyżka octu

Sposób przyrządzenia:
Wziąć jednakową i1ość śmietany kwaśnej i soku ogórkowego i wymieszać je należycie.
Ugotować botwinę z kilku buraków w wodzie z łyżką octu, posiekać, po czym dodać do śmietany i rozmieszać.
Ugotować kilka jaj na twardo, pokrajać w ćwiartki, jeden kwaszony ogórek pokrajać w kostkę, wziąć nieco pokrajanej drobno zimnej pieczeni cielęcej i dodać to wszystko z solą i pieprzem do chłodnika.
Na ostatek usiekać nieco szczypiorku i koperku i także wsypać na chłodnik, który potem należy postawić na lód, gdzie ma stać aż do wydania go na stół

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *