Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chłodnik kurpiowski Grażyny

Składniki:

  • 3 buraki
  • 3 jajka
  • ogórek
  • szczypior
  • 1 szkl kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki octu
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Ugotować buraki po czym je odcedzić a gdy ostygną obrać je z łupin i pokroić w drobną kostkę.
Następnie obranego ogórka również pokroić w kostkę a szczypiorek posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
Zalać całość litrem wody, dodać ocet oraz kwaśną śmietanę.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Na sam koniec ugotować jajka na twardo po czym pokroić je na cząstki i przed podaniem włożyć je do każdego talerza.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *