Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chłodnik andaluzyjski

Składniki:

  • 1 litr niegazowanej wody mineralnej,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine),
  • 5 dojrzałych pomidorów,
  • 4 czerwone papryki,
  • 1 obrany, świeży ogórek,
  • 1 kajzerka,
  • 2 kromki pieczywa testowego, zrumienionego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól, cukier, czerwony pieprz,
  • kminek arabski do smaku;

Sposób przyrządzenia:
Sparzone i obrane ze skórki pomidory kroimy na drobne kawałki. Tak samo paprykę i ogórek. Pokrojone warzywa wkładamy do miksera i zalewamy wodą i oliwą, dodajemy czosnek i całość starannie miksujemy, aby nie było grudek. Następnie przecedzamy jeszcze przez drobne sito
i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminkiem. W przypadku, gdy pomidory nie mają dość intensywnego smaku można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. Naczynie z chłodnikiem odstawiamy do lodówki, do mocnego schłodzenia.
Podawać z pieczywem pokrojonym w małe kawałeczki, które to każdy sam sobie wkłada do zupy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *