Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chlebki pita – krok po kroku

Składniki:

    • 1 kg maki
    • 2 łyżeczki soli
    • 2 łyżeczki cukru
    • 6 łyżek oliwy z oliwek
    • łyżka drożdży
    • około 650 ml ciepłej wody


    Sposób przyrządzenia:
    Przesiać do miski mąkę, dokładnie wymieszać z suchymi drożdżami, solą i cukrem. Dodać ciepła wodę i oliwę. Wyrabiać około 10 minut aż ciasto stanie się jednorodne. Przykryć w misce czystą ściereczka odstawić w ciepłe miejsce aż wyrośnie.

    Wyrośnięte ciasto podzielić na około 30 – 40 porcji. Ułożyć na stolnicy, oprószyć mąką, przykryć czystą ściereczka i pozostawić tak na 20 minut. Po tym czasie Potrzebną ilość rozwałkować na kształt elipsy o średnicy 15 i 18 cm. Grubość nie powinna przekraczać ½ cm. Jeśli chcemy mieć pity nacięte rozkroić je delikatnie ostrym nożem i pozostawić jeszcze kilka minut.

    Rozgrzać piekarnik do temperatury około 240 stopni. Pity wkładamy do nagrzanego już piekarnika układając je na posmarowanej oliwą blasze do pieczenia. Pieczemy około 8 minut.

    Resztę pozostawiam Waszej inwencji gdyż pita jest podstawą do wielu wariacji kulinarnych

    Udanych pomysłów, smacznego!

1 comment for “Chlebki pita – krok po kroku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *