Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chlebek wigilijny z orzechami

Składniki:


  • 2,5 szklanki mąki
  • ½ łyżeczki sosy oczyszczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 – ¾ szklanki syropu klonowego
  • 1 szklanka mleka
  • esencja waniliowa – alternatywnie
  • ½ szklanki obranych orzechów włoskich
  • sól do smaku


Sposób przyrządzenia:
Mąkę, sól, proszek do pieczenia przesiać, odstawić. W misce wymieszać pozostałe składniki, bez orzechów. Dodać do miski przesiane składniki sypkie, dokładnie wymieszać, dodać orzechy, wymieszać. Masę przełożyć do foremki chlebowej lub keksowej. Piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury  175 stopni C

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *