Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chleb pszenno żytni z jogurtem

 

Składniki:

 

  • 55 dkg mąki pszennej
  • 20 dkg mąki żytniej
  • 200 ml wody
  • 380 g dobrego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 dkg rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka suchych drożdży

Sposób wykonania:
Połowę mąki wymieszać z solą w odpowiednio dużej misce. Uformować z nich kopczyk z wgłębieniem w środkowej części. Dodać wodę, jogurt, masło, drożdże. Wymieszać ruchem okrężnym. Ciasto ugniatać aż będzie elastyczne i jednorodne w strukturze. Jeśli w trakcie ugniatania będzie się kleić do dłoni natrzeć je mąką. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć je na blat posypany mąką uformować w kształt kulisty, przykryć czystą lnianą ściereczką, pozostawić na 40 do 90 minut aż ciasto „wyrośnie”.
Z „wyrośniętego” ciasta uformować dwa bochenki lub umieścić je w formie. Ponownie odstawić na 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C. Umieścić w nim przygotowane ciasto, ostrożnie zamknąć drzwiczki piekarnika (nie trzaskać). Piec przez około 20 do 25 minut. Dobrze upieczony chleb wydaje pusty dźwięk jeśli stukamy w jego dno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *