Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chleb mozaikowy z bakaliami

Składniki:


  • 4 szklanki suszonych owoców typu morele, figi itp
  • 3 szklanki bakali typu migdały, orzechy irp
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżka otartej skórki z pomarańczy
  • ½ szklanki soku pomarańczowego
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła


Sposób przyrządzenia:
Suszone owoce i orzechy pokroić grubo. W odpowiednio dużej misce wymieszać wszystkie składniki, przełożyć na stolnicę i wyrabiać do czasu uzyskania jednorodnej masy nie przyklejającej się do rąk. Gęstość korygować sokiem pomarańczowym i mąką. Piec w odpowiednio dużej formie, w piekarniku nagrzanym do temperatury około 170 stopni C przez 45 minut. Po upieczeniu odłożyć formę aby się schłodziła i dopiero wtedy delikatnie wyjąć chleb. Wspaniale smakuje z białym serem wiejskim.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *