Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chińska zupa z wieprzowiny i melona

Składniki:

  • 1 kg melona
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 25 suszonych owoców jujuby
  • 2 litry wody lub bulionu drobiowego
  • sól, biały pieprz


Sposób przyrządzenia:

Owoce jujuby zalać zimną wodą na 15 minut, odcedzić. Melona obrać ze skóry, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę o boku około 3 cm. Owoce jujuby i melon zalać wodą lub bulionem, doprowadzić do wrzenia, gotować powoli 15 minut. W osobnym rondlu zalać wrzątkiem pokrojone na porcje żeberka, gotować 15 minut, przełożyć do rondla z zupą. Zabieg ten ma na celu zapewnić pożądaną klarowność zupy. Gotować razem kolejne 40 minut, przyprawić i podawać. Należy zwracać uwagę na melon aby go nie rozgotować. Podane czasy są orientacyjne z uwagi na to że różne gatunki melona mogą mieć różny czas gotowania.

Korona cierniowa, jojoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *