Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cepeliny nadziewane mięsem

Składniki:

  • 1 ½ kg ziemniaków
  • 4 duże ugotowane ziemniaki
  • ½ kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 2-3 średnie cebule
  • majeranek, sól, pieprz do smaku
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • 20 dkg wędzonego boczku

    Sposób przyrządzenia:
    Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce, dodać przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki, przyprawić solą i dokładnie wymieszać .Jedną cebulę obrać, posiekać i zeszklić  na oleju, wymieszać z mielonym mięsem, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Z ciasta formować  placki , napełniać mięsnym farszem, dokładnie zlepić. Gotować w osolonej wodzie około 25 minut. Pozostałe cebule obrać posiekać i razem z pokrojonym w  kostkę boczkiem podsmażyć, połączyć ze śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *