Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cebula zapiekana z ryżem i pomidorami

Składniki:

  • 1 kg cebuli
  • 4 łyżki ryżu
  • 6 pomidorów
  • 6 jaj
  • 2 szklanki mleka
  • 15 dkg tartego żółtego sera
  • olej
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

    Sposób przyrządzenia:
    Cebulę obrać, pokroić w pół plastry. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, dodać cebulę, smażyć mieszając 3 minuty, dodać ryż, dokładnie wymieszać , dodać obrane, pokrojone drobno pomidory, podlać wodą i dusić aż ryż będzie miękki. Dodać przyprawy, posiekaną natkę pietruszki. Jajka zmiksować z mlekiem. Do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego przełożyć cebulę z dodatkami, zalać mlekiem z jajami, posypać tartym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C do momentu aż ser zacznie się rumienić.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *