Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cebula faszerowana pieczarkami w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 12 dużych cebul
  • 5 łyżek masła
  • 2 łyżki mąki
  • 4 jajka
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 kg pieczarek
  • 1 szklanka śmietany
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Cebulę obrać, ściąć wierzchy i usunąć miąższ. Miąższ cebuli posiekać i podsmażyć na tłuszczu. Wydrążone cebule sparzyć.3 jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i posiekać. Na mleku ugotować kaszę manną, wystudzić. Pieczarki umyć, obrać posiekać i podsmażyć na tłuszczu na złocisty kolor. Wszystkie składniki wymieszać, dodać jajko, doprawić solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowaną masą napełnić środki cebuli, włożyć do rondla, podlać szklanką wody i dusić około 20 minut. Cebulę wyjąć na półmisek. Do wywaru dodać śmietanę wymieszaną z mąką i zagotować. Gotowym sosem polać cebulę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *