Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Caprese na grzance Danuty

Znakomity pomysł na pyszną przekąskę, czyli caprese podane na grzance. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: pomidorów, mozzarelli, cebuli i bazylii. 
 

Składniki:

  • 1 mała bagietka 
  • 20 dag mozzarelli
  • 2 pomidory 
  • 1 czerwona cebula 
  • 1 pęczek świeżej bazylii 
  • 5 łyżek oliwy extra vergine
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Bagietkę pokroić na kromki, które wstawić do rozgrzanego piekarnika i podpiec.
    Mozzarellę pokroić na plastry.
    Pomidory sparzyć wrzątkiem i pokroić na takie same plastry jak mozzarellę.
    Obraną cebule pokroić w piórka.
    Na  popieczonych grzankach układać na przemian plastry mozzarelli pomidora, cebuli i listki bazylii.
    Następnie oliwę wymieszać z octem balsamicznym.
    Dodać resztę drobno posiekanych listków bazylii.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Całość polać powstałym sosem.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *