Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cappuccino-we Biscotti – sucharki podwójnie wypiekane

Składniki:
2 szklanki mąki
• 1 szklanka cukru
• 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
• 1/4 szklanki niesłodzonego kakao
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki sody
• 1/2 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki cynamou
• 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
• 2 łyżeczki gorącej wody
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• 2 jajka
• 2 białka jajek

Sposób przyrządzenia:
Nagrzać piekarnik do 160 stopni C.
Wymieszać mąkę, cukier, orzechy, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.
W innym pojemniku wymieszać kawę z gorącą wodą. Dodać wanilię i jajka. Wymieszać. Dodać do mąki. Ucierać . Przełożyć na posypaną mąką (lekko) powierzchnie i ugnieść kilka razy. Podzielić na około 40 centymetrowe wałki. Umieścić na blaszce do pieczenia i przypłaszczyć. Tak aby były nie wyższe niż 2 i 1/2 centymetra. Zachować odstęp bo urosną. Piec przez 25-30 minut.
Wyjąć wałeczki, poczekać aż trochę ostygną (około 10 minut). Pociąć na około 30 kawałków (1-1i1/2 cm grubości). Umieścić (pociętą stroną) z powrotem na blaszce i piec około 6-10 minut. Przewrócić sucharki na drugą stronę i ponownie piec około 6-10 minut. Ciasteczka mogą być miękkie na środku ale gdy ostygną stwardnieją. Wyłożyć z blaszki i poczekać aż całkowicie ostygną. Przechowywać w pojemnikach "powietrzno-szczelnych". Jeść do kawy lub maczane w niej.

Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (mudzia)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *