Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cannelloni

Składniki: cannelloni4km.jpg
10 szt. cannelloni
200-250 g startego żółtego sera
Nadzienie:
ok.500g mielonej wołowiny
4-5 plastrów włoskiej mortadeli
1 duża cebula
tłuszcz do smażenia
pieprz i sól
5-6 łyżek sosu pomidorowego
Sposób przyrządzenia:
Pokrojoną cebulę podsmażamy na tłuszczu, dodajemy zmielone mięso. Smażymy, ciągle mieszając, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy sos pomidorowy, pokrojoną mortadelę, dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sos pomidorowy:
1 cebula
1 puszka pokrojonych pomidorów (400g)
1 łyżka tłuszczu
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oregano
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
½ kostki bulionu warzywnego
1 łyżeczka ketchupu
Sposób przyrządzenia:
Podsmażamy pokrojoną cebule i czosnek, dodajemy sok z puszki i lekko podgotowujemy. Wsypujemy pietruszkę, oregano, kostkę bulionową i gotujemy. Pomidory miksujemy i dorzucamy do sosu. Jeśli sos nie wyszedł zbyt gęsty, zagęszczamy maką ziemniaczaną.
Sos beszamel:
1 łyżka masła
1 łyżka maki
biały pieprz, sól, gałka muszkatołowa, bazylia lub oregano
½ szklanki śmietany
mleko
Sposób przyrządzenia:
W rondelku rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę( nie smażyć, nie może zbrązowieć). Mieszamy trzepaczką, żeby nie powstały grudki. Dolewamy na przemian śmietanę i mleko, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Sos robimy na małym ogniu, ciagle mieszając trzepaczką i pilnując, żeby się nie gotował. Gdy uzyskamy pożądaną gęstość, odstawiamy sos z ognia i doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec wsypujemy ok. pół łyżeczki bazylii lub oregano.
Cannelloni zapiekane
Sposób przyrządzenia:
Sos pomidorowy wlewamy do naczynia żaroodpornego, równo rozprowadzamy po dnie. Cannelloni nadziewamy mięsem, możemy sobie pomóc szprycą, układamy jeden przy drugim w sosie pomidorowym. Na cannelloni wylewamy sos beszamelowy, tak żeby je dokładnie przykrył.
Na to posypujemy grubo startym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku przez 40 min. przy temp. 200°C.
Danie można przygotować wcześniej i już wystudzone zapiec ale można też wstawić do piekarnika, gdy wszystko jeszcze jest ciepłe. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *