Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cannelloni

Składniki: cannelloni4km.jpg

  • 10 szt. cannelloni
  • 200-250 g startego żółtego sera

Nadzienie:

  • ok.500g mielonej wołowiny
  • 4-5 plastrów włoskiej mortadeli
  • 1 duża cebula
  • tłuszcz do smażenia
  • pieprz i sól
  • 5-6 łyżek sosu pomidorowego

Sposób przyrządzenia:
Pokrojoną cebulę podsmażamy na tłuszczu, dodajemy zmielone mięso. Smażymy, ciągle mieszając, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy sos pomidorowy, pokrojoną mortadelę, dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sos pomidorowy:

  • 1 cebula
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów (400g)
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
  • ½ kostki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka ketchupu

Sposób przyrządzenia:
Podsmażamy pokrojoną cebule i czosnek, dodajemy sok z puszki i lekko podgotowujemy. Wsypujemy pietruszkę, oregano, kostkę bulionową i gotujemy. Pomidory miksujemy i dorzucamy do sosu. Jeśli sos nie wyszedł zbyt gęsty, zagęszczamy maką ziemniaczaną.
Sos beszamel:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka maki
  • biały pieprz, sól, gałka muszkatołowa, bazylia lub oregano
  • ½ szklanki śmietany
  • mleko

Sposób przyrządzenia:
W rondelku rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę( nie smażyć, nie może zbrązowieć). Mieszamy trzepaczką, żeby nie powstały grudki. Dolewamy na przemian śmietanę i mleko, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Sos robimy na małym ogniu, ciagle mieszając trzepaczką i pilnując, żeby się nie gotował. Gdy uzyskamy pożądaną gęstość, odstawiamy sos z ognia i doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec wsypujemy ok. pół łyżeczki bazylii lub oregano.
Cannelloni zapiekane
Sposób przyrządzenia:
Sos pomidorowy wlewamy do naczynia żaroodpornego, równo rozprowadzamy po dnie. Cannelloni nadziewamy mięsem, możemy sobie pomóc szprycą, układamy jeden przy drugim w sosie pomidorowym. Na cannelloni wylewamy sos beszamelowy, tak żeby je dokładnie przykrył.
Na to posypujemy grubo startym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku przez 40 min. przy temp. 200°C.
Danie można przygotować wcześniej i już wystudzone zapiec ale można też wstawić do piekarnika, gdy wszystko jeszcze jest ciepłe. Smacznego.

1 comment for “Cannelloni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *