Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Kraje

Kawa frappe

Składniki: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 kulki lodów śmietankowych lub waniliowych (lub kostki lodu) 1 łyżeczka cukru mocno schłodzona przegotowana woda Wykonanie: Do wysokiej szklanki (podobnej jak do piwa) wsypujemy kawę, dolewamy 1/4 szkl. wody, dosypujemy cukier i miksujemy ok.2 min. Powstanie gęsta wysoka piana. Wkładamy do szklanki kulki lodów i uzupełniamy zimną wodą. wierzch…

Bakłażan po grecku

Skład:3 bakłażany 05kg mięsa mielonego żółty ser Sposób wykonania: Bakłażana umyć i osuszyć przekroić wzdłuż i dobrze posolić. Mięso mielone najlepiej mieszane niezbyt tłuste przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, możemy dać szczyptę pieprzu ziołowego /polecam/odstawić na 15 min. Gotowe mięso kładziemy na bakłażana dociskając rękom aby dobrze przyległo. Piekarnik nagrzać do tem.190 stopni piec…

Grecki sos z suszonych śliwek

Skład:1/2 kg suszonych śliwek ząbek czosnku łyżeczka drobno siekanego koperkusól, pieprz, cukier Sposób wykonania:Śliwki opłukać i zalać w woda, aby były przykryte do następnego dnia.Gotować w tej samej wodzie na małym ogniu do miękkości. Odcedzić, śliwkiprzetrzeć przez sito. Powinny być w konsystencji gęstej śmietany, jeśli zagęste, dolać soku. Dodać roztarty z solą czosnek, doprawić do…

Biała zupa I

Składniki:1 kurczak /może to być inne mięso na zupę/250 gr. białego ryżu3 jajkasok z 2 cytrynsól, pieprz Sposób przyrządzenia: Gotujemy kurczaka do miękkości z dodatkiem soli i pieprzu. Wyjmujemy z garnka , a na wywarze gotujemy ryż. Odstawiamy na bok aż zupa wystygnie. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywna pianę, następnie dodajemy…

Kurabiedes /ciasteczka z migdałami/

Skład: 500 gr. masła200 gr. migdałówok. 1/2 kg cukru pudru 2 jajka /żółtka/ok.1 kg makisok z 1 cytryny1/2 kieliszka koniaku albo uzo1/3 łyżeczki sody oczyszczonej   Sposób wykonania: Ubijamy masło z dwoma łyżkami cukru pudru, aż zrobi się białe i puszyste. Dodajemy 2 żółtka ciągle ubijając, następnie sodę rozpuszczona w cytrynie, mąkę, koniak. Na koniec dodajemy migdały /obrane…