Składniki: 75 dag ugotowanych ziemniaków 1 duża cebula 25 dag sera feta 1 jajo 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki mąki 5 dag bułki tartej olej sól, pieprz Przyrządzanie:Ugotowane ziemniaki obrać, rozgnieść, ostudzić. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Fetę pokroić na kawałki. Cebulę i ser dodać do ziemniaków, wbić jajko, dodać natkę pietruszki, przyprawić…
Kategoria: Kraje
Francja
Vitello alla francese
by Agata R • • 0 Comments
Składniki: ½ główki czosnku 4 cytryny ½ pęczka natki pietruszki 4 jajka ½ szkl. startego parmezanu 2 kg kotletów cielęcych ½ szkl. maki ¼ szkl. oliwy z oliwek ½ szkl. masła pieprz Sposób wykonania:Jajka wymieszać razem z połową posiekanej natki pietruszki, serem oraz pieprzem.Następnie kotlety oprószyć mąka a potem zanurzyć w masie jajecznej i ponowne…
Francja
Hash z pastrami
by Roxana • • 0 Comments
Składniki: 4 łyżki masła 25 dag pastrami ½ szkl. posiekanej cebuli ½ szkl. pokrojonej w kostkę zielonej papryki 1 upieczony ziemianek 1 łyżeczka sosu Worcester sól pieprz Sposób wykonania:Na dobrze rozgrzane masło wrzucić posiekane pastrami, cebulę oraz paprykę.Całość wymieszać i trzymać na ogniu ok. 5 minut.Następnie dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę oraz sos Worcester.Dokładnie wymieszać…
Francja
Przystawka ze ślimaków
by Grzegorz Skalmowski • • 0 Comments
Francja
Kluski francuskie (po polsku)
by rendus • • 1 Comment
Składniki: 2-3 jajka 2 łyżki masła sól 20 dag twarogu mąka Wykonanie: Masło utrzeć z odrobiną soli, dodając po jednym żółtku, ubitą na sztywno pianę z białek oraz tyle mąki żeby ciasto nie było zbyt rzadkie (ilość mąki zależy od wielkości jaj).Do wrzącej osolonej wody kłasć łyżką małe podłużne kluseczki. Gotować 3-5 min.Kluseczki wyjąć łyżka…