Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Risotto grzybowe Marleny

Składniki:
• 1 szkl. ryżu
• 300 g świeżych grzybów: kurki, podgrzybki, maślaki
• 1 cebula
• 2 łyżki oliwy
• 2 łyżki masła
• 1 kieliszek białego wytrawnego wina
• 1 łyżka koncentratu pomidorowego
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 2-3 łyżki startego parmezanu
• 3 szkl. bulion
• sól
• pieprz

Sposób przygotowania:
Grzyby drobno pokroić, cebulkę posiekać i przesmażyć z grzybami na rozgrzanej oliwię, po czym posypać posiekaną natką pietruszki i jeszcze przez chwilę smażyć, wówczas dodać masło i ryż, wymieszać, trzymać na ogniu ok. 3-4 min.
Następnie wlać wino i 1 szkl. bulionu, dokładnie wymieszać i gotować ok. 5-7 min do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn, wówczas wlać resztę bulionu, dodać koncentrat pomidorowy i dusić ostatnie 15 min. co jakiś czas mieszając.
Przed podaniem posypać startym parmezanem.

Przepis został nadesłany na konkurs „Dania Wszelakie” przez Marlena

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *