Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Buraki ze śmietaną

Składniki:

  • 10 g suszonych grzybów
  • 650 g buraków
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki margaryny
  • 1 1/2 szklanki bulionu grzybowego
  • 350 g ziemniaków 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2-3 łyżeczki octu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 świeżego ogórka
  • 100 g gęstej śmietany
  • 1 łyżka koperku  


Sposób przyrządzenia:
Grzyby namoczyć, osączyć. Buraki umyć, obrać, pokroić w cząstki, smażyć na rozgrzanej margarynie przez kilka minut, oprószyć solą i pieprzem. Grzyby pokroić, wrzucić do rondelka z burakami, wlać bulion, przykryć, gotować przez 35 min. Po 15 min dodać obrane, opłukane i pokrojone w cząstki ziemniaki. Gdy będą półmiękkie, dodać cukier i ocet, gotować przez 10 min bez przykrycia. Ogórek obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, posiekać. Posiekany koperek i czosnek wymieszać ze śmietaną. Buraki posypać kostkami ogórka, udekorować śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *