Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Buraczane kotlety

Składniki:

  • 500 g buraków
  • 1 szkl. bulionu
  • 3 łyżki masła
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 1 jajko
  • 5 łyżek tartej bułki
  • łyżeczka cukru
  • 3 łyżki masła
  • ½ szkl. śmietany

    Sposób wykonania:
    Buraki ugotować po czym je obrać i zetrzeć na tarce.
    Następnie wlać do nich bulion, dodać łyżkę masła i doprowadzić do wrzenia pod przykryciem w trakcie wsypując kaszę.
    Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu do zgęstnienia.
    Powstała masę odstawić do ostygnięcia, wówczas wbić jajko i dodać cukier,
    Z powstałej masy formować kotleciki, które obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym maśle.
    Przed podaniem polać śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *