Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bulion wołowy Doroty

 

Składniki:

  • 1 kg kości wołowych
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 seler
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 1 gałązka tymianku
  • pęczek natki pietruszki
  • 16 szkl. zimnej wody

 

 

Sposób wykonania:
Kości wołowe wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 30 minut.
Po tym czasie obrać z kości tłuszcz i przełożyć je do dużego garnka.
Dodać grubo pokrojoną cebulę, marchew i seler oraz pieprz, liść laurowy, tymianek i natkę pietruszki.
Całość zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.
Usunąć powstałe szumowiny i trzymać na małym ogniu około 4 godzin.
Gotowy bulion przecedzić przez sito a po ostygnięciu wstawić do lodówki na całą noc.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *