Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bułeczki z zieleniną

 

Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 20 dag razowej maki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 1 szkl. mleka
  • 5 dag masła
  • jajko
  • łyżeczka cukru
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek natki pietruszki
  • 1,5 łyżeczki soli

 

 

Sposób wykonania:

  1. Do mleka dodać drożdże oraz cukier.
    Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, wówczas dodać do rozczynu mąkę, jajko, roztopione masło oraz sól.
    Dokładnie wyrobić i ponownie odstawić do momentu, aż podwoi swoją objętość wtedy wrzucić jeszcze posiekaną natkę pietruszki i połączyć ją z ciastem.
    Z ciasta formować bułeczki, które układać na blasze posypanej mąką i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia po czym wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *