Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bułeczki z grzybowym farszem

Składniki:

    • twardy biały ser
    • natka pietruszki

    Ciasto:

    • 3 szklanki mąki
    • 2 łyżki masła
    • 3dkg drożdży
    • 1 łyżeczka cukru
    • 4 żółtka
    • 3/4 szklanki śmietany
    • 1/2 szklanki ciepłego mleka
    • sól

    Farsz:

    • 750 g grzybów
    • 1 cebula
    • 3 łyżki masła
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki bułki tartej
    • ½ pęczka natki pietruszki
    • 1 jajko
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Przygotować farsz.
    Grzyby obrać i umyć, pokroić. Cebulę i czosnek obrać, pokroić, przesmażyć na maśle. Dodać grzyby i dusić razem przez ok. 15 minut, schłodzić. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Jajko, bułkę tartą i natkę pietruszki dodać do grzybów, wymieszać, po czym przyprawić do smaku solą, pieprzem.
     Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wkruszyć drożdże, wsypać cukier, wlać mleko, odstawić na kilka minut. Gdy rozczyn podrośnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Odstawić w przykrytej misce na 1/2 godziny. Gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz wyrobić. Odkrawać po kawałku, nakładać farsz, formować bułeczki. Układać na posmarowanej tłuszczem blaszce, odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Posypać bułeczki utartym białym serem wymieszanym z posiekaną drobno natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *