Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bułeczki mleczne z marmoladą jabłkową

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
  • 3 jajka
  • 3 dag drożdży
  • ½ szkl. cukru pudru
  • ¼ kostki masła
  • 1 szkl. mleka
  • op. cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • tłuszcz do formy
  • marmolada jabłkowa

    Sposób wykonania:
    Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku razem z łyżką cukru i łyżką mąki, odstawić do wyrośnięcia.
    W między czasie białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę.
    Natomiast do wyrośniętego rozczynu dodać żółtka, cukier puder, cukier waniliowy oraz mąkę.
    Całość dokładnie wymieszać z trakcie dodając jeszcze roztopiony tłuszcz.
    Na sam koniec dodać ubite białka, delikatnie połączyć.
    Powstałe ciasto odstawić do wyrośnięcia po czym uformować z ciasta wałek, który pokroić na mniejsze kawałki.
    Lekko je rozpłaszczyć i na każdym kawałku rozłożyć marmoladę jabłkową.
    Brzegi zlepić i ułożyć bułeczki na blasze wysmarowanej tłuszczem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 30 minut.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *