Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bułeczki Lincolna

W arcyciekawej książce pani Katarzyny Pospieszyńskiej "Przygoda kulinarna" wyczytałam, że niezwykle popularne są w Stanach bułeczki zwane . Było to podobno ulubione danie Lincolna, takie bułeczki podawane na gorąco z białym sosem na śniadanie. Przepis jest następujący:
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
4-6 łyżek zimnego masła lub margaryny
2/3 szklanki zimnego mleka
– mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i masłem posiekać,
– wlać mleko i szybko zagnieść ciasto,
– rozwałkować na placek o 2 cm grubości, szklanką wyciąć krążki,
– wstawić do mocno nagrzanego piekarnika (2230 stopni) i piec przez 12 minut,
– podawać na gorąco z masłem, żółtym serem lub dżemem.
Bułeczki powinny mieć ciemnozłotą skórkę, a środek miękki i bardzo puszysty.
Nie robiłam tych bułeczek (być może jeszcze), posiłkowałam się książką pani Pospieszyńskiej. Jest tu tego dużo więcej, ze Stanów i z całego świata. Kto interesuje się kuchniami świata, powinien tą książkę mieć.

1 comment for “Bułeczki Lincolna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *