Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Budyń z kury

Skład:

  • 20dkg mięsa gotowanej kury
  • 20dkg ryżu
  • 15dkg porów
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 4 jaja
  • 3 łyżki posiekanego koperku z nacią pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • szczypta szafranu
  • masło i tarta bułka do formy

Sposób przyrządzenia:
Mięso zgotowanej kury pokroić w drobną kostkę. Pory oczyścić, umyć i drobno pokroić. Ryz przebrać, wypłukać i ugotować na sypko z dodatkiem poró i szafranu.
Do ugotowanego ryżu dodać pokrojone mięso, posiekaną nać pietruszki, śmietanę, masło utarte z żółtkami i ubita na sztywno pianę z białek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Formę budyniową wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką. Do przygotowanej formy włożyć masę, napełniając ja do 3/4 wysokości. Z zamknąć szczelnie i wstawić do garnka z wrzącą wodą. Gotować pod przykryciem około 45 minut lub zapiec. Podawać z dodatkiem sosu pomidorowego lub śmietanowego i surówkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *