Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Budyń z kurczaka Iwony

Składniki:

  • ½ kg mielonego mięsa drobiowego
  • ½ szklanki mleka
  • 2 małe czerstwe bułki
  • 2 jajka
  • 1 białko
  • ¾ szklanki mleka
  • 2 łyżeczki masła
  • szczypta kolendry
  • sól, pieprz do smaku
  • natka posiekanej zielonej natki  pietruszki
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 2 łyżeczki oleju

    Sposób przyrządzenia:

    Do mielonego mięsa drobiowego dodać namoczoną w mleku , odciśniętą i zmieloną bułkę tartą. Masło rozetrzeć z żółtkami ,dodać zmielone mięso i bułkę, wymieszać dokładnie, połączyć z ubitą pianą z białek, posiekaną natką  pietruszki oraz rozgniecionymi ziarnami kolendry, doprawić do smaku solą i pieprzem. Formę budyniową wysmarować olejem , wysypać  bułką tartą, ułożyć masę, naczynie przykryć  pokrywką i wstawić do garnka z gorącą wodą i gotować około 50 minut. Budyń podawać z ziemniakami lub z  ryżem oraz bukietem warzyw z wody.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *