Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bucatini z pomidorami i boczkiem

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 150 g boczku
  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki sproszkowanej papryki
  • 500 ml białego wytrawnego wina
  • 500 g pomidorów
  • 2 łyżki gruboziarnistej soli
  • 450 g bucatini
  • 4 łyżki startego sera pecorino
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Na rozgrzanej oliwie przesmażyć boczek pokrojony w kostkę po czym dodać posiekaną cebulę i paprykę.
    Całość wymieszać i smażyć jeszcze ok. 2-3 minuty i wlać wino.
    Dorzucić grubo pokrojone pomidory i dusić ok. 15 minut.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    W między czasie ugotować bucatini w osolonej wodzie po czym go odcedzić, polać sosem i pospać serem.

    Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Ewelina M

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *