Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bruschetta ze smażonymi zielonymi pomidorami

Składniki:

  • 4 pomidory
  • mąka, jajka, bułka tarta
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • ¼ szkl posiekanych liści bazylii
  • 12 zielonych oliwek nadziewanych papryką
  • ¼ szkl oliwy z oliwek
  • 1 bochenek wiejskiego chleba

Sposób wykonania:
Pomidory pokroić na plasterki, które oprószyć mąką, obtoczyć w roztrzepanym ja jaku a następnie w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor po czym zdjąć je z ognia i pokroić na paseczki.
Następnie przełożyć pomidory do miski, dodać oliwki, ocet oraz bazylię i delikatnie wymieszać, odstawić na 10 minut.
Natomiast kromki chleba posmarować oliwą z oliwek i grillować na złoto.
Na powstałe grzanki rozłożyć pastę pomidorową i udekorować gałązkami bazylii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *