Składniki:
- 1 kg brukselki
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki tartej bułki
- 1/3 kostki masła
- sól
Sposób przyrządzenia:
Brukselkę oczyścić z uszkodzonych listków, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem mleka, odsączyć. Tartą bułkę zrumienić na maśle na złoty kolor, dodać brukselkę, dobrze wymieszać i gorącą podać na stół.
Tarta bulka rumieniona na masle pochlania tony masla i to sie robi bardzo kaloryczne. Bulke trzeba rumienic na zupelnie suchej patelni przegarniajac caly czas, trwa to krocej niz minuta i zaraz trzeba ja zsypac do jakiegos pojemnika, bo bedzie dalej sie rumienic na goracej patelni. Nie wolno odejsc, bo w minucie sie pali. Mozna sobie tak uprazyc wieksza ilosc bulki, a kiedy trzeba, to sie polewa potrawe stopionym maslem i posypuje ta bulka. Uprazona bulka juz nie wciaga masla.
Przepis jest znany od zawsze, tak samo mozna robic kalafior i inne jarzynki, wszyscy to znaja, co to za rewelacja?