Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Brukselka duszona w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 60 dag brukselki
  • 60 dag pomidorów
  • 1 cebula
  • ½ łyżki pikantnego ketchupu
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób wykonania:
Brukselkę zalać osoloną i ocukrzoną wodą po czym ugotować do miękkości.
W między czasie sparzone pomidory obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.
Następnie posiekaną cebulę przesmażyć na rozgrzanym maśle i oleju, wówczas dodać pomidory i trzymać na ogniu przez kilka minut.
Po tym czasie dodać ketchup, listek laurowy i rozmaryn oraz sól i pieprz do smaku.
Całość dokładnie wymieszać i połączyć z brukselką.
Chwilę jeszcze razem dusić a przed podaniem posypać parmezanem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *