Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Brokuły z imbirem

Składniki:

  • 2 łyżki oleju z orzechów ziemnych
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 cm laski imbiru
  • 675 g brokułów
  • 1 por
  • 75 g ponikła
  • ½ łyżeczki cukru pudru
  • 125 ml wywaru z warzyw
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki wody

Sposób wykonania:
Do woka z rozgrzanym olejem wrzucić posiekany czosnek oraz imbir i smażyć 30 sekund.
Po tym czasie wrzucić brokuły podzielone na różyczki, pokrojonego pora i ponikło.
Wymieszać i smażyć kolejne 4 minut.
Następnie dodać wywar, so sojowy oraz cukier.
Gotować na małym ogniu kolejne 4 minuty.
Na sam koniec dodać mąkę wymieszaną z wodą na gładką pastę.
Doprowadzić całość do zagotowania i gotować ostatnią minutę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *