Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Brokuly z Gorgonzola

4 porcje
Skład:

  • 2 całe brokuły, choć i tak podzielone na różyczki
  • 20 dag Gorgonzoli
  • 5 jajek
  • 100 ml śmietanki słodkiej
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Umyć brokuły i podzielić na różyczki. Zagotować w rondlu wodę z dodatkiem soku z cytryny. Wrzucić brokuły, zgasić ogień i zostawić na 6-7 minut. Odcedzić i odłożyć. W tym czasie ubić jajka jak na omlet i dodać Gorgonzole w małych kawałeczkach razem ze śmietana. Całość dokładnie zmiksować na jednolita masę. Na suchej patelni zezłocić ziarna sezamu. Posolić i popieprzyć wg gustu. Wyłożyć brokuły do formy do zapiekania, posypać sezamem i wylać na wierzch mieszankę z Gorgonzola. Zapiekać ok. 30 minut do momentu, aż jajka będą zapieczone.

1 comment for “Brokuly z Gorgonzola

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *