Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Brokuły w winie

Składniki:


  • 1 kg brokułów (mogą być mrożone)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 1,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu.

Wykonanie: Brokuły umyć i osuszyć.W dużym płaskim rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić drobno posiekany czosnek, chwilę smażyć miesząjąc, po czym włożyć brokuły, posypać solą i pieprzem. Smażyć 1-2 minuty następnie wlać wino. Dusić na małym ogniu i pod przykryciem ok. 20 minut. Wyśmienite jako dodatek do mięs, ryb. Świetnie smakują z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami.
Przepis nadesłałny na II Edycję konkursu Renata Dusza 27-300 Lipsko ul.Śniadeckiego 3a/18

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *