Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Brokuły w mlecznym sosie

Składniki:

  • 1 kg brokułów
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka  mąki
  • sól, cukier, pieprz do smaku
  • 3 łyżki  utartego żółtego ostrego sera
  • ½ szklanki posiekanej zielonej pietruszki

Sposób przyrządzenia:
Brokuły umyć ,zagotować w osolonej wodzie z cukrem, wyłożyć i osączyć. Mąkę rozprowadzić z kilkoma łyżkami  zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować , połączyć z mąką, doprowadzić  do wrzenia, odstawić. Połączyć  z ostrym żółtym serem przyprawić do smaku solą i pieprzem . Brokuły wyłożyć  na półmisek i zalać przygotowanym sosem. Posypać obficie posiekaną zieloną pietruszką. Tak ugotowane brokuły można podawać też z tartą bułką i polane stopionym masłem.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *