Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Brokuły, kalafior i cukinie zapiekane

Składniki:

  • 25 dkg różyczek kalafiora
  • 25 dkg różyczek brokuł
  • ½ szklanki tartego żółtego sera
  • 4 małe cukinie
  • 2 żółtka jaj
  • 4 łyżki masła
  • 3 szklanki mleka
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz do smaku
  • sos pomidorowy

Sposób przyrządzenia:
Brokuł i kalafiora zalać wrzątkiem, blanszować przez 7 minut, cukinię pokroić w plastry, zalać wrzątkiem blanszować 4 minuty, odcedzić, obsuszyć. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać mąkę, chwilę smażyć mieszając, nie rumienić, schłodzić. Dodać mleko, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować mieszając i dodając stopniowo połowę sera, sól i pieprz do smaku, gotować 5 minut. Śmietanę wymieszać dokładnie z żółtkami. Żaroodporne naczynie posmarować masłem, układać warstwami brokuł, cukinię i kalafior. Każdą warstwę polewać przygotowanym sosem mlecznym. Wierzch posypać resztą sera i polać śmietaną wymieszaną z żółtkami. Zapiec przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C. Podawać na gorąco z dodatkiem sosu pomidorowego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *