Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Brokułowe krokieciki

Składniki:
Na naleśniki:

  • szklanka mąki
  • szklanka mleka
  • jajko
  • szczypta sody
  • szczypta soli
  • oliwa

Na farsz:

  • brokuł
  • marchewka
  • cebula
  • 2 łyżki 12-procentowej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • 10 dag. startego, żółtego sera
  • kilka listków bazylii
  • pieprz
  • jajko
  • bułka tarta


Sposób przyrządzenia:

Zrobić ciasto na naleśniki i odstawić na pół godziny. W osolonej wodzie gotować marchewkę, po 15 minutach dodać łodygi, a po następnych 15 minutach różyczki brokuła i cebulę.Po 5 minutach osączyć. Połowę różyczek i kawałek marchewki odłożyć do dekoracji. Pozostałe warzywa zmiksować z czosnkiem, wymieszać ze śmietaną, serem i jajkiem, doprawić pieprzem i bazylią. Ciasto rozrzedzić wodą do konsystencji rzadkiej śmietany i usmażyć naleśniki. Nałożyć farsz, zwinąć w krokieciki, panierować i zrumienić na oliwie.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *