Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Brokułowa na maśle

 

Składniki:

 

  • ½ kg brokułów
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • łyżka masła
  • ¾ szkl śmietany
  • koper
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól

Sposób wykonania:
Obraną marchewkę, pietruszkę oraz seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Przełożyć je do rondelka, doprawić do smaku solą i podlać odrobiną wody po czym disom około 10 minut.
Po tym czasie wlać do warzyw wrzątek, dodać brokuły podzielone na różyczki oraz ziemniaki pokrojone w kostkę.
Dodać jeszcze liść laurowy oraz ziele angielskie i nadal gotować do miękkości wszystkich składników. Całość zmiksować na gladki krem.
Doprawić do smaku solą i na koniec zaprawić śmietaną.
Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *