Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Botwinkowy chłodnik

Na upalne dni proponujemy przepisy na chłodniki. Dziś przepis na botwinkowy chłodnik. Do jego wykonania potrzebujesz: botwinki, buraków, ogórka i kefiru. 
 

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki  
  • 300 g buraków
  • 1 ogórek zielony 
  • 1 kefir 
  • 1 łyżka octu 
  • 1 pęczek koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • kwaśna śmietana do dekoracji 
 

Sposób wykonania:

  1. Buraki obrać i pokroić je w kostkę.
    Wrzucić je do garnka, zalać woda i ugotować.
    Wówczas wrzucić do nich pokrojoną botwinkę.
    Dodać ocet, wymieszać i zdjąć garnek z ognia.
    Gdy całość ostygnie wrzucić jeszcze obranego ogórka startego na tarce, obrany czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekany koperek. 
    Dodać kefir i całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką.
    Przed podaniem dokładnie schłodzić w lodówce i udekorować keksem kwaśnej śmietany.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *