Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bogracz wołowy Olgi

Składniki:

  • 500 g wołowiny
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startej papryki w proszku
  • 600 g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • liść laurowy
  • kminek
  • pieprz
  • sól

kluseczki:

  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • woda

Sposób wykonania;
Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym smalcu po czym wrzucić pokrojone w kostkę mięso i całość obsmażyć.
Wówczas dodać paprykę, sól, pieprz, kminek oraz posiekany czosnek.
Podlać całość ½ szkl wody i trzymać na małym ogniu pod przykryciem.
W połowie duszenia dorzucić do mięsa jeszcze pokrojone warzywa, liść laurowy oraz wlać jeszcze odrobinę wody.
Na koniec wrzucić pokrojone ziemniaki, dusić do miękkości.
W między czasie do mąki wbić jajko i dodać trochę wody.
Całość dokładnie wymieszać  aby powstało rzadkie ciasto, które wlać pod koniec duszenia do bogracza.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *