Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Boczek zapiekany z cebulą

Składniki:

  • 1 kg chudego boczku
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • 1 liść laurowy
  • 2 cebule

    Sposób wykonania:   
    Mięso zalać wodą.
    Dodać jeszcze liść laurowy, ocet, sól, pieprz oraz cukier.
    Doprowadzić do wrzenia i gotować około 45 minut.
    Po tym czasie mięso wyjąć i pokroić na plasterki, usuwając żeberka.
    Następnie mięso kłaść w naczyniu żaroodpornym, przeplatając plasterkami cebuli.
    Każda warstwę oprószyć solą oraz pieprzem.
    Zalać całość wywarem i odstawić na 24 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *