Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Boczek wieprzowy po seczuańsku

Składniki:

    • 1 kg chudego boczku
    • 8 ząbków czosnku
    • 5 plastrów świerzego imbiru
    • 5 piór zielonej cebulki
    • 1 łyżka ziaren pieprzu

    Sos:

    • 1 łyżka dobrej herbaty liściastej
    • 1 szklanka wody
    • 4 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki białego wytrawnego wina
    • 2 łyżki cukru
    • ½ łyżki oleju sezamowego
    • mąka


    Sposób przyrządzenia:
    W małym rondlu zagotować 1 szklankę wody, dodać herbatę, gotować 3 minuty, odcedzić. Wywar przelać do większego rondla, dodać pieprz, imbir, czosnek, pokrojony na porcje boczek, gotować na małym ogniu 30 minut odwracając. Tak przygotowane mięso przenieść do naczynia służącego gotowaniu na parze ( alternatywnie w durszlaku wiszącym w garnku nad wrzącą wodą i przykrytego pokrywką) dodać zieloną cebulkę i gotować powoli przez 2 godziny. Z podanych składników i  odcedzonego wywaru z gotowania boczku przygotować sos, zagęścić mąką. Podawać z jarzynami z wody i ziemniakami, ryżem lub pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *