Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Boczek wędzony, pieczony

 

Składniki:

    • 1 kg chudego wędzonego boczku
    • 1 l soku jabłkowego
    • 3 łyżki brązowego cukru
    • 2 łyżki posiekanego czosnku
    • 2 łyżki słodkiej mielonej papryki
    • 1 łyżka chili
    • 1 łyżka musztardy w proszku
    • 1 łyżka pieprzu kajeńskiego
    • 1 łyżeczka mierlonego imbiru
    • 1 łyżka oliwy

Sposób przyrządzenia:
Boczek w misce zalać sokiem jabłkowym i odstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Pozostałe składniki wymieszać  celem uzyskania jednorodnej masy. Mieszaniną przyprawa natrzeć odsączony i osuszony boczek wyjęty z zalewy. Tak przygotowany boczek zawinąć w folię aluminiową i odstawić na kolejne kilkanaście godzin do lodówki. Piec w piekarniku lub na grillu bez odwijania z folii. Czas pieczenia wynosi 90 minut. Znakomity, aromatyczny boczek wyśmienicie smakuje na zimno jak i na gorąco.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *