Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Boczek w morelowej glazurze pieczony

Składniki:

  • 2 kg chudego boczku wieprzowego

    Glazura:

  • ½ szklanki dżemu morelowego
  • ¼ szklanki pikantnego keczupu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Przygotować w dużym rondlu bulion warzywny, przyprawić solą i pieprzem. Do wrzącego bulionu dodać mięso, gotować około 20 minut. Składniki glazury zmiksować. Tak przygotowaną  glazurą dokładnie posmarować wyjęte z bulionu mięso. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni  C aż mięso będzie odpowiednio wypieczone. Podczas pieczenia obracać i smarować glazurą. Znakomicie smakuje podawane na zimno jak i na gorąco z dodatkiem kapusty zasmażanej i ziemniaków.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *