Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bitki wołowe z grzybami w śmietanie

 

Składniki:

  • ¾ kg wołowiny
  • 20 dag suszonych grzybów
  • cebula
  • 1 szkl kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki maki
  • łyżka smalcu

Sposób wykonania:

  1. Wołowinę pokroić w plastry po czym obsmażyć ją na rozgrzanym smalcu.
    Następnie zdjąć  patelni i oprószyć solą oraz pieprzem.
    Przełożyć mięso do garnka i zalać wrzątkiem.
    Dodać wcześniej namoczone grzyby pokrojone  w paski oraz posiekaną cebulę.
    Trzymać na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa.
    Na sam koniec zagęścić sos śmietaną wymieszaną z mąką.
    Chwilę jeszcze gotować i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *